Dochteronderneming van Sun European Partners LLP kondigt overname van CNC aan

Londen/Milsbeek, maandag 19 oktober 2020

Een dochteronderneming van Sun European Partners, LLP (“Sun European Partners” of “Sun European”), kondigt vandaag de overname van CNC Holding BV (“CNC”) aan. Het Nederlandse bedrijf CNC is een toonaangevende Europese producent en leverancier van compost en dekaarde voor de teelt van champignons en andere paddenstoelen. De onderneming is eigendom van de Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging. Het bedrag dat met de overname gemoeid is, wordt niet bekend gemaakt. De voorgestelde transactie is onderworpen aan de gebruikelijke goedkeuringen van regelgevende instanties.

Het hoofdkantoor van CNC is gevestigd in Milsbeek. CNC is een toonaangevende Europese producent en leverancier van substraat voor de champignonteelt. CNC staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende productkwaliteit en betrouwbaarheid, geleverd vanuit de vestigingen in Nederland en Polen.

Sinds de oprichting van het bedrijf in 1953 is CNC uitgegroeid tot een belangrijke Europese producent met een leidende positie in Nederland en een substantiële positie in de wereld. CNC exporteert naar ongeveer 45 landen. CNC profiteert van een stabiele stroom aan inkomsten dankzij de gevestigde en gediversifieerde klantrelaties. De drempel voor concurrentie in deze markt is hoog. CNC heeft bovendien in het verleden aanzienlijke investeringen gedaan en beschikt over unieke knowhow en een kwalitatief hoogstaand product.

De champignonmarkt waarop CNC actief is, is veerkrachtig gebleven tijdens de COVID-19-pandemie. Deze veerkracht is het gevolg van een grotere focus op gezond eten, op duurzaamheid en op de sleutelrol die paddenstoelen spelen in de circulaire economie. Dit alles ondersteunt de verwachtingen voor een aanhoudende robuuste groei van deze markt.

Paul Daccus, Managing Director bij Sun European Partners: "Sun European is al vele jaren een actieve speler in Nederland en de aankondiging van vandaag is een verder bewijs van onze voortdurende focus op de regio. De leidende marktpositie en het hoogwaardige product van CNC, gecombineerd met het veerkrachtige bedrijfsprofiel, de klantrelaties en de aantrekkelijke champignonmarkt, tonen de kracht van het bedrijf. Het bedrijf past uitstekend in onze “good-to-great” investeringsstrategie. We kijken ernaar uit om het management te ondersteunen bij het laten groeien van CNC. Daarbij zetten we onze specifieke kennis in op dit gebied door middel van ons Sun Transformation System."

Maurice Koppen, voorzitter van de Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging CNC: “Een grondig en intensief strategisch proces met de leden van de coöperatie leidde tot de beslissing om CNC Holding BV te verkopen. Als wereldwijde speler in substraat voor de champignonteelt heeft CNC een enorme ambitie om in de toekomst verder te groeien en te ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat Sun European als nieuwe eigenaar in staat zal zijn om CNC naar het ‘volgende niveau’ te brengen door het bedrijf verder te laten groeien en internationaal uit te breiden. Namens het bestuur van de coöperatie CNC wil ik onze speciale dank uitspreken aan alle leden van de coöperatie, het management, onze Ondernemingsraad, de Raad van Commissarissen, onze adviseurs en alle andere betrokkenen voor hun bijdrage aan het verkoopproces. ”

Sun European kent de Nederlandse markt goed door haar huidige investeringen in AfriFlora en Scotch & Soda. Andere recente voorbeelden van investeringen door gelieerde ondernemingen van Sun European Partners zijn onder meer

  • de overname van Allied Glass, de toonaangevende fabrikant van glazen verpakkingen in het VK voor de markten voor premium sterke dranken en voeding en dranken;
  • de overname van WesCom Signal and Rescue , een wereldleider in visuele signalering en veiligheidsproducten voor de maritieme en defensie-eindmarkten.

Adviseurs

Sun European werd bij de transactie geadviseerd door ING (M&A), DLA Piper (Legal), Rothschild (Financing), EY (Financial and Tax), PwC (Commercial), AlixPartners (Operational), ERM (EH&S), Marsh (Insurance), en Royal HaskoningDHV (Technical).

De coöperatie CNC werd geadviseerd door EY (M&A en Financieel), AKD (Juridisch) en Custom Management (Transitie).

Over Sun European

Sun European Partners, LLP is een toonaangevende private investeerder gericht op het identificeren van het onbenutte potentieel van bedrijven en het versnellen van waarde-creatie door middel van operationele uitmuntendheid. Sun European Partners is een vertrouwde partner die wordt erkend vanwege zijn investerings- en operationele ervaring, waaronder bijzondere expertise in de zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg en de industriële- en consumentensector. Sinds 1995 hebben gelieerde ondernemingen van Sun European Partners geïnvesteerd in meer dan 375 bedrijven over de hele wereld in een breed scala van bedrijfstakken en transactiestructuren met een omzet van ongeveer € 40 miljard. Sun European Partners heeft kantoren in Londen en filialen met kantoren in Boca Raton, Los Angeles en New York.

Meer informatie over Sun European Partners, LLP is beschikbaar op www.suneuropeanpartners.com.

Over CNC

CNC Holding BV is een toonaangevende pan-Europese producent en leverancier van substraat voor de paddenstoelenteelt. Het bedrijf staat wereldwijd bekend om zijn hoogwaardige producten die worden gebruikt voor de teelt van een breed scala aan paddenstoelen, waaronder witte knop, kastanje en exotische soorten. Bij CNC Holding werken meer dan 300 mensen in Nederland en Polen verspreid over verschillende locaties. De meest recente financiële cijfers vermelden een omzet van meer dan € 90 miljoen. CNC heeft zijn hoofdkantoor in Milsbeek, Nederland.

Meer informatie over CNC Holding BV is te vinden op www.cncholding.nl.